Hoppa till innehåll

Tiden fter kejsarsnitt/kejsarfödsel – Den fysiska återhämtningen

Hej på er,

Här följer inlägg 2 om tiden efter kejsarsnitt/kejsarfödsel. I detta inlägg ligger fokus på den fysiska kroppens återhämtning och kejsarsnittets läkning. Jag tror starkt på att vi som kvinnor gynnas av denna kunskap så att vi kan känna oss trygga i vår återhämtning. Och jag tror att med denna slags kunskap så blir det lättare att lyssna in och ha förståelse för sin kropp.

Tipsa och dela gärna vidare gärna om ni känner någon som ni tror skulle uppskatta detta. Tveka inte att höra av er via mail om det dyker upp någon fråga eller fundering.

Kroppen och kejsarsnittets återhämtning;

KEJSARSNITTET

Följ rekommendationerna från förlossningen när det kommer till smärtlindring och vård av såret. Du ska inte behöva gå runt med smärta. Om du upplever besvär, smärta och/eller obehag som inte avtar och blir bättre så sök hjälp och ge dig inte, du har rätt att få adekvat hjälp. Vid akuta besvär inom ett par veckor efter förlossning vänder du dig till 1177 eller BB för rådgivning. Vid besvär från underlivet under de första månaderna vänder du dig till din barnmorska. Där kan du även få hjälp att hitta en samtalskontakt vid behov, det kan vara påfrestande både fysiskt och mentalt att återhämta sig från en kejsarfödsel. Så tveka inte att söka hjälp vid behov, du är viktig

Efter ett kejsarsnitt behöver stödjevävnaden och hinnorna i buken läka. Efter de första 6 veckorna har dessa uppnått hälften av sin ursprungliga hållfasthet och efter 6–7 månader fortfarande inte fullt. Det är bra att veta detta med läkningen, att det tar tid och därav viktigt att ta ett steg i taget så att kroppen hinner läka ordentligt även på insidan.

EFTERVÄRKAR

Livmodern drar ihop sig efter förlossningen, detta för att blödningen ska minska. Detta kan upplevas smärtsamt. Ett tips för att lindra kan vara att använda en värmekudde på magen med en handduk mellan magen och kudden.

BLÖDNINGAR

Blödningen som kommer efter förlossningen kallas avslag och kan hålla på i ca 2-8 veckor. De första dagarna efter en förlossning kan blödningen vara som en menstruation som sen ska bli mindre och mer brunaktig. Om det gör ont eller kommer stora klumpar så bör du höra av dig till din barnmorska eller ansvarig läkare.

UNDERLIVET/BÄCKENBOTTEN

Man kan tänka att bäckenbotten fungerar som en studsmatta, både stark men även flexibel. Den består av både långsamma (70%) och snabba muskelfiber (30%) vilket gör att den behöver kunna spännas snabbt och med kraft, samt kunna hålla aktivering under en längre tid. Därav behövs både snabbhets-, styrke- och uthållighetsknip tränas. Bäckenbotten är en grupp muskler som bildar golvet i bukhålan. Den består av flera muskelplattor som fäster mot blygdbenet, svansbenet och sittbensknölarna.

När den värsta smärtan kring ärret har lagts sig så kan det vara bra att känna efter om du kan hitta din aktivering av bäckenbotten. Aktiveringen av bäckenbotten är något som hos de allra flesta fanns naturligt utan att behöva tänka på det innan graviditeten. Men efteråt kan dessa muskler behöva lite hjälp att hitta den aktiveringen igen då bäckenbotten påverkas av en graviditet oavsett förlossningssätt. När det kommer till aktivering av bäckenbotten så kan du även ta hjälp av din barnmorska vid efterkontrollen som kan kolla att aktiveringen fungerar. Där går man igenom sin förlossning, pratar om eventuella preventivmedel och får även en undersökning av bäckenbotten.

Tyvärr kan det se olika ut. Jag har mött alltför många kvinnor som inte blivit erbjudna en undersökning av bäckenbotten och dess funktioner. Nu har man uppmärksammat detta mer inom vården och börjat införa två efterkontroller för att ge tid för att dels fånga upp hur mamman mår efter sin förlossning, men även för att kolla bäckenbotten hos alla.

Vid efterkontrollen är det viktigt att barnmorskan gör en genomgående kontroll av bäckenbotten, d.v.s. även undersöker djupet i knipet inte bara om det är ytligt. Bäckenbotten har till uppgift att hålla underlivsorganen på plats och skall även kunna motstå ett ökat tryck från bukhålan till exempel vid hosta, nysning, hopp, löpning och tunga lyft. Den fungerar även som slutningsmuskler kring urinrör, slida och ändtarm.

TÄT-appen har bra färdiggjorda pass som du med fördel kan använda dig av. Sen ska du inte behöva gå runt och knipträna resten av livet utan när du väl hittat aktiveringen och känner att du har styrkan så ska du inte behöva lägga så mycket mer fokus på det. Då kan du fortsätta med olika övningar i rörelse som aktiverar bäckenbotten naturligt. Upplever du däremot problem 6 månader till 1 år efter förlossning så bör du söka hjälp hos te.x en fysioterapeut med kvinnohälsa som inriktning.

Det kan vara problem som smärta, urinläckage, avföringsläckage, känslan av att något skaver eller annat som du upplever inte känns bra. Du känner din kropp bäst så tveka inte att söka hjälp.

Här hittar du en karta över fysioterapeuter i Sverige som har kvinnohälsa som inriktning.

Det är även viktigt att komma ihåg att avslappning i bäckenbotten är precis lika viktigt. Många kvinnor lider av en överaktiv bäckenbotten, vilket kan leda till många besvär som t.ex. smärta och förstoppning. Då kan avslappnings och andningsövningar hjälpa. Jag rekommenderar varmt att titta in hos helt underliv som har flera olika kurser inom detta. Länk här.

MAGENS FUNKTION EFTER

Att vara uppe och röra på sig, dricka vatten och äta fiberrik mat efter ett kejsarsnitt är bra både för dig och din mage då det är vanligt att bli förstoppad. Det kan även kännas obehagligt att gå på toaletten i och med ärret.

Ett tips kan vara att använda kokosolja för att få igång magen. Börja med 1-2 tsk för att sen öka upp till 1 msk. Ekologisk virgin- och kallpressad kokosolja är att föredra.  Länk här till en av mina favorit märken. 

Hemorrojder är inte ovanligt under och efter graviditet. De brukar försvinna av sig själv men besväras du av det så tveka inte att fråga din barnmorska om hjälp. Här kan även kokosoljan lindra, att smörja lite och ta invärtes.

Ett tips i början kan vara att hålla en kudde över såret som stöd när du tar några extra djupa andetag, nyser, hostar, skrattar, går på toaletten och bra att ha fötterna på en pall så att knäna hamnar högre än höfterna och krysta med mjuk mage på utandning.

URINLÄCKAGE

Under graviditeten så förekommer det att en del kvinnor läcker p.g.a. den ökade hormonpåverkan graviditeten innebär och även en tid efter. Studier visar att en femtedel av kvinnorna upplever problem med att hålla tätt efter förlossning. Man kan ofta se en förbättring efter de första månaderna och 6 månader efter förlossning ska man inte behöva gå med bindor eller trosskydd. Behöver man det kan det bero på vävnad och muskulatur brustit och då kan det behövas annan åtgärd som t.ex. operation. Känner du dig osäker, tveka inte att uppsöka en specialist som t.ex. gynekolog, urogyn eller fysioterapeut med kvinnohälsa som inriktning.

HORMONPÅVERKAN EFTER EN GRAVIDITET

Hur lång tid efter förlossning som kroppen är påverkad av hormoner vet man inte säkerhet. Forskningen är inte helt enkel att tyda när det kommer till detta. Vissa menar att det finns en höjd nivå så länge man helammar, andra säger att det försvinner på en gång efter eller upp till 16 veckor efter. Jag kan av erfarenhet se att kroppen är påverkad en tid efter sen om det beror på hormonpåverkan eller att det tar tid rent allmänt att återhämta sig efter en graviditet kan jag inte säga med säkerhet.

Ökningen av blodvolymen under graviditeten kan kvarstå en tid även efter förlossning. Detta kan leda till att man kan uppleva sig starkare än vad man egentligen är och lurar hjärnan så att man går på för hårt och för tidigt med sin träning. Det är viktigt att vara medveten om detta och att påminna sig om att ta ett steg i taget.

GRAVIDITETSRELATERAD BÄCKENSMÄRTA ÄVEN EFTER GRAVIDITETEN

Hos vissa kvinnor försvinner den graviditetsrelaterade bäckensmärta i samband med förlossningen och hos vissa kan den finnas kvar. Det är viktigt att du säker hjälp om du har kvarstående smärta. Du ska inte behöva gå runt med smärta. Prata med din barnmorska alternativt en fysioterapeut med kvinnohälsa som inriktning. I vissa fall kan det hjälpa med olika övningar som stärker och skapar cirkulation. Jag kommer att lägga ut förslag på sådana övningar på mitt instagram konto inom kort.

MASSAGE AV KEJSARSNITTSÄRR

Man kan börja massera när såret är helt läkt och inga sårskorpor är kvar. Svårt att ge en exakt tid när då det beror på hur sårläkningen gått. Du behöver inte känna stress med att komma igång med massagen, bättre att vänta tills du är säker på att såret är läkt. Om såret är varmt, varmare än huden runt omkring, inte är helt läkt eller är öppet, blöder och vätskar, undvik att massera ärret. Även om det gått en längre tid efter ditt kejsarsnitt är det inte för sent, jag började ett år efter och märkte stor skillnad. Tänk på att ha korta naglar och du kan med fördel använda dina fingertoppar. Det ska inte göra ont. Du kan massera varje dag under några minuter, pröva dig fram. Att massera sitt kejsarsnittsärr har setts stimulera till bättre ärrläkning, blekare och mer rörligt ärr.

Titta gärna på mitt instagram konto där jag lagt upp en film som visar hur man kan massera sitt ärr efteråt.

TEJPA ÄRRET

Att tejpa ärret kan påverka hur tjockt eller hårt ärret blir, ger stöd åt ärrvävnaden och kan skydda mot skav från byxor. Du kan börja tejpa med kirurgtejp är såret är helt läkt och inga skorpor är kvar och den vanligaste rekommendationen är att tejpa ca 3-6 månader. Byt inte för ofta så att huden blir irriterad men håll tejpen torr och ren. Vissa sjukhus tipsar om längre tids tejpning och andra inte så det handlar om vad som känns bra för dig. Man vet dock att ärr som inte utsätts för solljus syns mindre så det är bra att tejpa på sommaren.

Som avslut önskar jag tydliggöra att när det kommer till återhämtning efter, känslor kring och hur kroppen känns så är det otroligt olika från kvinna till kvinna. Vi är alla unika individer och det finns inte ett sätt som fungerar/stämmer på alla. Tyvärr är kvinnohälsa tyvärr inte ett område som prioriterats när det kommer till forskning osv även om det med myrsteg går framåt. Det jag önskar är att ge vidare den kunskap och erfarenhet jag har fått. Dels från min egen resa men även genom mina utbildningar och mitt yrke. Under mina år av återhämtning har jag haft kontakt med otroligt bra samtals terapeuter, barnmorskor, fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer och andra tränare som stöttat och bidragit med sin kunskap. Jag tror starkt på ett tillsammans tänk och att vi genom det kan nå ut till flera kvinnor som önskar hjälp och stöttning.

Tveka inte att höra av dig till mig via mail om du har några frågor eller funderingar

Med värme, Anna