Hoppa till innehåll

Artikel i SVD

Hej på er,

Fick möjligheten att vara med i en artikel om Träning under graviditet i SVD tillsammans md en av mina kompisar Viktoria. Länk till artikeln här 

 

 

 

Så himla kul att få bidraga med min kunskap och tänk. Oavsett gravid eller ej så mår vi bra av att röra på oss. Sen kan det ändå vara svårt att få till sin träning, det tror jag de allra flesta kan relatera till. Då kan det vara bra att bli påmind om de hälsofrämjande effekterna träning faktiskt ger.

 

Jag önskar verkligen att fysisk aktivitet/rörelse/träning (kärt barn har måna namn) inte ska vara kopplat till stress och press utan något som stärker oss som kvinnor både under och efter graviditet.

Därför tror jag starkt på att individanpassa träningen så att man kan hålla igång med sin träning utefter sin egen förmåga och utgångspunkt så länge som möjligt.

 

Tänk att ha med som underlättar:

  • Alltid utgå från dagens känsla och förutsättningar.
  • Träna/röra på sig tillsammans med kroppen inte emot.
  • Minnas att en övning är bättre än ingen.
  • Ta hjälp vid osäkerhet.

Hur ska man då träna som gravid? Finns det ett sätt som fungerar för alla? Är det så enkelt som att gör det som känns bra? Vet inte om jag riktigt håller med om det men att det går att förenkla och inte göra så komplicerat det tror jag.

Tips på fokusområden kan vara:

  • Styrka. Inte eftersträva ens personbästa utan underhålla den styrka du har. Generellt sänka vikterna och höja antalet repetitioner ju närmare förlossning du kommer.
  • Rörlighet. För att släppa på spänningar och motverka stelhet och smärta.
  • Avslappning och andningsövningar som en förberedelse inför både förlossning och tiden efter.

Jag hoppas kunna inspirera och bidraga till välmående. Vara en del av att ta bort för stor fokus på utsidan utan mer ha med känslan av att känna sig stark inifrån och ut.

/ Anna