Hej på er,
Vad kul att ni hittat hit.
Mer om mig kan ni läsa under fliken Om Anna och där hittar ni även mina uppgifter om ni önskar komma i kontakt med mig.
Jag har fött mina 3 barn med kejsarsnitt/kejsarfödsel. Det jag saknade var dels informationen om hur ett familjevänligt kejsarsnitt går till och hur man kan förbereda sig. Sen gällande återhämtning och hur man kan stegra sin träning. Om mitt familjevänliga kejsarsnitt kan du läsa här.
Det var inte förrän efter mitt andra kejsarsnitt som jag kom över information från en sida från USA om att massera sitt ärr för att stimulera läkning.
Tyvärr verkar information än idag vara väldigt begränsad inom detta, iallafall ut mot kvinnorna själva och det är ju det som är en av de viktigaste delarna. Att få ut information och kunskap så att man som kvinna känner sig trygg inför sitt kejsarsnitt och i sin återhämtning.
Med egen erfarenhet och många år av jobb och utbildningar inom kvinnohälsa så önskar jag dela vidare den kunskap som hjälpt mig till fler än mina kvinnor jag möter i mitt yrke.
Som alltid med ett helhetstänk, för jag tror STARKT på att ha med helheten när jag coachar oavsett var kvinnan befinner sig i livet. För vi är inte enbart en fysisk kropp, allt hör ihop och fungerar tillsammans.
I det här inlägget kommer jag skriva om helheten – den känslomässiga biten.
Tipsa och dela gärna vidare gärna om ni känner någon som ni tror skulle uppskatta detta.
Tiden efter ett kejsarsnitt/kejsarfödsel kan delas upp i 3 olika delar.
1. Helheten – den känslomässiga delen.
2. Den fysiska återhämtningen/läkningen av kejsarsnittet och kroppen.
3. Stegring av rörelse.
HELHETEN
Tiden efter att ha fött med kejsarfödsel kan vara en period med många olika känslor. Det kan t.ex. vara beroende av om du fött med planerat snitt eller akut. Jag önskar att vi ser den första tiden efter en graviditet som en fjärde trimester, en tid att landa i det nya. Jag själv har fött med både akut och planerat så vet att det kan väcka många olika funderingar och känslor. Min önskan är att du tillåter dig själv att känna alla känslor som kan komma och prata om dem vid behov så att du slipper känna dig ensam med dina tankar och funderingar. Jag minns att tankar som att jag inte fött ”på riktigt” kom upp och det önskar jag verkligen att vi lyfter bort från oss alla som fött med kejsarsnitt. Vi har genomgått en precis lika värdig förlossning som alla andra. Det kan väcka många tankar och funderingar oavsett hur du fött så jag rekommenderar varmt att hitta en samtalskontakt om behovet finns t.ex. via din barnmorska.
Jag är övertygad om att alla nyblivna mammor gynnas av att även ha fokus på det mentala. Att ge sig tid att landa i kroppen och att våga lyfta fram tankar och känslor som väcks av graviditeten men även efter förlossningen som nybliven mamma. För även om det är alldeles underbart att bli mamma så kan det också vara en tuff period med sömnlösa nätter, smärtande underliv/kejsarsnittsärr, ömma bröst, hormoner ”all over” och massa känslor som på något vis föds tillsammans med bebis. Då kan det vara extra viktigt att verkligen utgå från dagens mående och anpassa sin aktivitet efter det.
Det jag har märkt i möten med kvinnor är att det är många som känner en stress och press när det kommer till träning. Jag tycker att det är på tiden att vi minskar ett alltför stort fokus på utsidan. Jag känner att vi behöver backa bandet och ändra fokus. Ställa oss frågan, varifrån kommer den här stressen? Vi har förväntningar och krav på oss själva men vi blir även påverkade av det vi möts av utifrån, i form av exempelvis sociala medier, tidningar etc. om hur man borde se ut och vara som nybliven mamma.
Jag har full förståelse för och det är normalt att ha tankar som att man önskar att man såg annorlunda ut och att man inte känner sig bekväm i sin nya kropp. Det är en stor förändring att få barn och det ska man inte förminska. Kroppen har varit gravid i 9 månader där det hänt massor rent fysiologiskt men även på det mentala planet, och då är det också viktigt att ge sig själv tid efteråt att få landa i sin kropp. Att då börja stressa med att komma igång med sin träning och kanske utgå från den träningsvana man hade innan graviditeten är inte att föredra. Förutsättningarna ser ju annorlunda ut.
Får det inte synas att vi varit gravida? Kan vi inte istället känna oss superstarka för att vi varit gravida och fått barn och känna vår kvinnokraft! Att vi istället ser träningen som ett medel för att få energi, känna oss stärkta snarare än att skapa en stress och ett tävlingsmoment. Jag arbetar med träning, självklart förespråkar jag rörelse och träning och dess positiva hälsoeffekter. Men då med ett steg i taget så att både kropp och själ hänger med för allt hör ihop och vi är en enhet!
Nästa inlägg kommer att fokusera på återhämtningen av den fysiska kroppen.
Tveka inte att höra av er via mail om ni har några frågor eller funderingar.
Med värme Anna