Hoppa till innehåll

Skynda långsamt!

Godkväll

Har idag haft mina mamma/barn klasser och jag blir lika ledsen och uppriven varje gång en mamma kommer fram och berättar de olika ”råd” hon fått kring träning efter graviditet, både av personal inom sjukvården men också av många olika instruktörer och även personliga tränare. ”Det är bara att köra på som förut”, ”plankan är jättebra för nyförlösta” och ”ut och spring bara” osv.

Ahhhh, kan vi inte bara för en sekund tänka kring vilken enorm omställning och påfrestning våran kvinnokropp går igenom under och efter graviditet och bara låta den kroppen också få börja om i en lugn och kontrollerad form. Självklart är det bra att träna och stärka upp kroppen men tänk att genom att börja väcka upp kroppen i en lugn och kontrollerad takt så kan vi ju faktiskt undvika att drabbas av inkontinens, diastas eller andra skador. Visst det finns en del kvinnor som inte börjar läcka eller får ont i kroppen under/efter graviditet nu men det är inget som säkrar att de inte drabbas under nästkommande graviditet eller när de kommer upp i klimakteriet. Jag önskar så att fler som dagligen jobbar med gravida och nyförlösta kvinnor kunde prata om detta och ev. läsa på lite mer eller iallafall inte ge råd om man inte är säker. För även om det kan kännas ”tråkigt” att börja med ”lätta” övningar om man kört på tungt innan så är det så värt det! Jag önskar så att någon hade upplyst mig om det när jag började träna för tungt och för hårt. I och för sig så hade jag kanske inte börjat vandra denna väg då och fått möjligheten att jobba med det jag brinner för. Och även träffat en del personer som också tänker som jag och jobbar med att stärka kvinnors kroppar, bla min bästa PT Katarina Woxnerud, som inspirerar mig något oerhört. Jag kan varmt rekommendera hennes ”mammamage” app. Som hjälper till att på ett lättillgängligt och enkelt sätt träna sin djupa magmuskulatur (något som vi alla behöver göra oavsett om vi har en diastas eller varit gravid) och även få hjälp om man har en diastas.

untitled

Skynda långsamt med träningen efter graviditet, tänk på allt som sker därinne. Jag med min yngsta dotter i magen.

Ser verkligen fram emot att få köra igång med StrongerMama Boot Camp imorgon där vi bl.a  kommer att fokusera på  just detta jag nu skrivit om.

Som mitt motto lyder så önskar jag alla kvinnor ”styrka inifrån och ut”.

/Anna