Hoppa till innehåll

Kniiip

Hej

Idag är en sådan där dag då motivationen att gör mina bäckenbottenknip övningar har varit noll. Ja, alla har nog dessa dagar då det krävs lite extra pepp, lite extra ”komma ihåg varför jag bör göra dessa övningar” tankar.

Och just bäckenbottenknipen är så otroligt viktiga att göra både under men även efter graviditeten, för att förebygga inkontinens/urinläckage och framfall. För bäckenbotten är en av de delar av kroppen som utsätts för en väldigt stor påfrestning under graviditeten och förlossningen. Något som jag tycker man ska prata om och belysa mer är just det faktum att otroligt många kvinnor (upp till 70%)  drabbas av urinläckage någon gång under livet. Den informationen fick jag med mig från min uroterapeut jag hade på Octaviakliniken och det är ju skrämmande höga siffror. Jag förstår verkligen att det kan kännas skämmigt att prata om detta som kvinna om man lider av det så därför är det enormt viktigt att vi som jobbar med kvinnor på olika sätt informerar om detta och uppmärksammar detta ämne om och om igen. För med de rätta bäckenknipövningarna så kan man faktiskt förebygga och även i vissa fall få bukt med sin inkontinens. Jag trodde att det var en standardrutin att på efterkontrollen hos MVC bli undersökt för att se om man hittat sitt knip efter en graviditet och förlossning men har nu genom många möten med olika mammor på mina klasser fått klart för mig att så är inte fallet. Konstigt tycker jag! Men om man känner sig osäker så var inte rädda för att be er barnmorska göra den undersökningen.

Så något jag lägger extra mycket fokus på under mina klasser är att aktivera sitt knip under de olika övningarna vi utövar och att dagligen göra sina bäckenbottenövningar. En sida som har massa bra tips på hur man kan knipa och även olika knip scheman  är sidan www.snippgympa.nu

Så även när dessa dagar kommer då det känns lite trist att göra sina knip övningar så är det en väl vald investering, så avslutar detta inlägg med en STOR KNIIIP påminnelse ; )

/Anna