Hoppa till innehåll

Lite tankar kring löpning under/efter en graviditet.

Hej på er

Sista dagen har börjat här, imorgon beger vi oss tillbaka hem till Sverige.

Gårdagens träningspass blev lite löpning på stranden. Vilken känsla att få känna sanden och vattnet under fötterna under löpningen och sen kunna avsluta med att springa ut i havet och ta ett dopp, underbart! Löpning har inte direkt varit en träningsform som jag varit stormförtjust i men den sista tiden när jag börjat jobba med olika tidsintervaller så har ett intresse väckts. Det är ju ett himla enkelt och lättillgängligt sätt att träna på så vi får se hur det går ; )

image

Underbar miljö att springa i, gjorde löpturen så mycket lättare kan jag lova ; )

När det kommer till att börja jogga/springa under/efter en graviditet så brukar jag rekommendera att (precis som med hoppen som jag skrev här) ta det lugnt med joggningen efter vecka 20 pga hormonet relaxin som mjukar upp våra leder, ligament och då också vår bäckenbotten för att vi ska kunna föda fram vårt barn. Det medför att det blir mycket lättare att vi trampar snett, får ont i våra knän, börjar läcka etc. Pga det är det även bra att vänta med att börja med löpning  även efter förlossningen. Viktigt att låta kroppen få återhämta sig och  att bli stark i sitt bäckenbottenknip. Löpning är väldigt påfrestande för bäckenbotten så det gäller att ha hittat tillbaka till sitt knip och stärkt upp kroppen först.

Det brukar vara bra att börja med annan, icke så påfrestande träning. Tex styrketränings övningar som är anpassade för att stärka upp kroppen igen efter en graviditet. Det är så jag har byggt upp alla mina Mamma/Barn klasser. 

När man sen har styrketränat regelbundet (ca 2 ggr i veckan) i ca 4-5 månader så kan man försiktigt börja med att småjogga i kortare intervaller. Man bör dock komma ihåg att i upp till 12 veckor efter en förlossning så är relaxinet kvar i kroppen och även till viss del under tiden man ammar. Sen kan det vara nyttigt att fråga sig själv varför man just vill komma igång med löpning så fort efter en graviditet (om man nu vill det)!? Är det för att man har någon syn att det är så ”man kommer i form fort på” eller ”tappar gravidkilona fortare med”? Om fallet är så kom då ihåg att allt har sin tid och att stressa kroppen till att göra sådant den inte riktig orkar och klarar kan medföra att man får större bakslag och får ännu svårare att komma tillbaka. Så var snälla med er själva och hitta skonsamma träningsformer att börja med så kommer resten sen.

Viktigt att inte gå ut för hårt på en gång utan känna efter hur kroppen känns. Så börja försiktigt och trappa upp allteftersom och låt kroppen stegvis och i lugn takt få komma tillbaka. Varningssignaler är om man får ont i höfter, knän, nacke eller andra delar av kroppen. Man bör även tänka på att kunna hålla sitt uthållighets knip aktivt och kontroll av ev diastas.   Katarina Woxnerud (grundaren till ”MammaMage” appen) har tagit fram ett specialanpassat program för att komma igång med sin löpning efter graviditet här som jag varmt rekommenderar.   image Ett steg i taget, inte stressa, låt kroppen få komma tillbaka i lugn takt efter en graviditet så kommer ni att hålla mycket längre!   Önskar er alla en härlig lördag. /Anna