Hoppa till innehåll

Skynda långsamt!

 

Hej på er

Veckan som gått har vart en blanding av VAB (lill Donnan fick hög feber i några dagar) klasser, konsultationer och egen PT träning. En härlig vecka, jag älskar att jag kan få mixa mina arbetsveckor på detta sätt.
IMG_3441
Har blivit en hel del lek och mys också nu när lill skruttan varit krasslig, tur att en storasyster med världens bästa fantasi finns ; )
 
Något som jag funderat mycket kring nu sista veckan är just vikten av att skynda långsamt. Får ofta många frågor från nyblivna mammor om när kan jag komma igång igen med att träna ”på riktigt”? Och vad är då att ”träna på rikigt”? I många fall just hos nyblivna mammor handlar det om att man önskar få tillbaka kroppen man hade innan eller att man vill gå ner de där extra kilona och ”komma i form”. Jag vet av egen erfarenhet (speciellt om man tränat mycket innan) att längtan också finns där att få komma igång för att man helt enkelt älskar att träna. Oavsett anledning så är vikten att skynda långsamt så viktigt för alla oavsett träningsbakrund eller kommande mål. Med det inte sagt att man inte ska göra något alls utan det jag vill trycka på är vikten av att träna ”rätt och kontrollerat” med ”säkra” övningar och helt enkelt ta ett steg i taget och låta kroppen få komma tillbaka. Då kommer kroppen att hålla så mycket längre utan massa icke så roliga komplikationer som kan komma med ”fel och för tung” träning, som urinläckage, navelbråck, och en förvärrad diastas. Så mitt råd till alla gravida och nyblivna mammor därute, ladda ner ”MammaMage” appen (skapat av Katarina Woxnerud) och börja där, sök hjälp hos någon som är utbildad just inom träning under/efter graviditet och nöj er inte med svaret ”jag kan för jag har jobbat med många gravida” utan våga fråga vad för slags utbildning de har, speciellt gällande diastas.
IMG_3454
Svettig och glad efter min lyckade intervall träning!
 
Jag önskar så att jag hade tagit reda på det innan jag började träna efter min graviditet så hade jag sluppit mina besvär men har vänt känslan till att då hade jag kanske inte gjort denna resa som nu gör att jag får jobba med det jag älskar! Så i fredags sprang jag 5 km intervaller med kontroll på hela kroppen och den lyckan som jag kände efter går knappt att beskriva! Så underbart med tanke på att i våras kunde jag knappt springa 300 meter utan besvär. Jag har gjort mina övningar som jag fått av min PT Katarina och gav mig bara sjutton på att jag skulle få bukt med mina besvär och idag är jag symptomfri. Så det är så värt att ge er själva tiden att skynda långsamt!
 

Med de orden önskar er alla en härlig fredag!!

/Anna