Hösten är här och då blir också mitt behov av mat som värmer extra stort. Så stort gilla på soppa just nu, en toppen rätt att göra storkok av och kunna äta flera dagar. Går ju att variera i all oändlighet, här är en av mina favoriter just nu.
Broccoli, potatis och palsternacks soppa
Ca 4-6 portioner
2 påsar fryst broccoli
5 potatisar
4 palsternackor
1 gullök
2 dl grädde
1/2 röd chili (beroende på hur starkt man vill ha det)
Grönsaksbuljong
Salt och peppar
Persilja
Skala och skär potatis och palsternackor i mindre bitar, koka upp och låt koka tills bitarna är mjuka. Koka upp broccolin och låt koka i några minuter. Häll av broccolin men behåll vattnet. Blanda ut vattnet med buljongen. Skär löken i små bitar och lägg i en gryta (jag använder en järn gryta) låt fräsa i smör eller olja. Hacka upp chilin och fräs med löken. Häll i broccolin potatisen och palsternackor i grytan och låt allt fräsa tillsammans en stund. Häll sedan över vatten (hur mkt beror på hur tjock konsistens man önskar på soppan). Låt koka upp och mixa (jag använder en handmix) sedan till önskad konsistens. Häll sedan i grädden och krydda med salt och peppar efter smak. Låt allt koka upp. Klipp över färsk persilja. Toppa med fetaost, pumpafrön och solrosfrön. Jag brukar även ha i lite sambal oelek med vitlök. Servera med ett fröknäcke (recept hittar ni här).
Smaklig måltid!
/Anna